Alimentary sovereignty as a political concept
Abstract
The political and social debate concerning alimentary sovereignty leads the author to question the origin, meaning and foundations of the concept of sovereignty itself. “Sovereignty”, of course, is a concept that pertains to political philosophy and theories of the State, so its application in relation to food takes us beyond that classic approach by prefiguring a global confrontation between social movements –including the broad participation of indigenous and peasant initiatives– and transnational networks of agribusiness. The article analyzes the relationship between alimentary security and sovereignty, evaluates the institutional dimension that presupposes the inclusion of the concept of food sovereignty in the political Constitutions of Ecuador and Bolivia, and discusses the geopolitics of hunger. It concludes with a proposal to consider food sovereignty as a new “global public good” that should take its place as part of the political philosophy of the 21st century, just as occurred with the concept of “national sovereignty” in earlier centuries.
References
Andino, Verónica. "Soberanía alimentaria y derecho a la alimentación: elección de políticas públicas desde el enfoque de la economía solidaria", en Revista Académica Alteridad, Universidad Politécnica Salesiana, núm. 6, Ecuador, 2009.
Bello, Walden. Food Wars. Virus Editorial: Barcelona, 2012.
Bloch, Ernst (1921). Thomas Münzer, teólogo de la revolución. Editorial Ciencia Nueva: Madrid, 1968.
Castro, Josué de. Geopolítica del hambre, 1951. Descatalogado. Pueden consultarse los capítulos VII y VIII en www.eumed.net/textos/06/hambre.htm
Comité Technique Foncier et Développement. Les appropiation de terres à grande échelle. Agence Fraçaise de Développement: Paris, 2010.
CONSEA. Construcción del sistema de la política pública y seguridad alimentaria y nutricional: la experiencia brasileña. Presidencia de la República: Brasil, 2009.
George, Susan. Sus crisis, nuestras soluciones. Icaria: Barcelona, 2010.
Grain. Piratas y pateras. Icaria: Barcelona, 2012.
Dufumier, Marc. "Securité alimentaire et développement durable", Futuribles, núm. 352, París, 2009.
Hinkelammert, F. Crítica de la razón utópica. Descleé de Brouwer: Bilbao, 2002.
Hinkelammert, F. Solidaridad o suicidio colectivo. Universidad de Granada: España, 2003.
Maluf, Renato. Seguridad alimentaria y nutricional, un enfoque de derecho y soberanía. CAFOLIS: Quito, 2009.
Monedero, Juan Carlos. El gobierno de las palabras. Fondo de Cultura Económica: Madrid/México D.F., 2011.
Montagut, X. y Vivas, E. Del campo al plato. Los circuitos de producción y distribución de alimentos. Icaria: Barcelona.
Moreno Torregrosa, Pasqual. "Crisis alimentaria mundial: las causas de un sobre-salto", en Esbozos, núm. 1, Madrid, 2009.
Pérez-Vitoria, Silvia. El retorno de los campesinos. Icaria: Barcelona, 2010.
Rios. Soberanía Alimentaria, lecciones desde la experiencia latinoamericana. Tirant lo Blanch: Valencia, 2012.
Rosero, Fernando. "La construcción del sistema de soberanía alimentaria y nutricional del Ecuador", en Revista Académica Alteridad, Universidad Politécnica Salesiana, núm. 6, Ecuador, 2009.
Shiva, Vandana. Le terrorisme alimentaire. Comment les multinationales affament le tiers-monde. Fayard: Paris, 2001.
Vieites, J.L. "Soberanía alimentaria, una política imprescindible", en Esbozos, revista de filosofía política y ayuda al desarrollo, núm. 3, Madrid, 2010.
Villoro Toranzo, Luis. "El concepto de revolución”, en Esbozos, revista de filosofía política y ayuda al desarrollo, núm. 4, Madrid, 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2012 UMSNH
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.