Alimentary sovereignty as a political concept

Authors

  • José Ramón González Parada Universidad Politécnica de Valencia, España

Abstract

The political and social debate concerning alimentary sovereignty leads the author to question the origin, meaning and foundations of the concept of sovereignty itself. “Sovereignty”, of course, is a concept that pertains to political philosophy and theories of the State, so its application in relation to food takes us beyond that classic approach by prefiguring a global confrontation between social movements –including the broad participation of indigenous and peasant initiatives– and transnational networks of agribusiness. The article analyzes the relationship between alimentary security and sovereignty, evaluates the institutional dimension that presupposes the inclusion of the concept of food sovereignty in the political Constitutions of Ecuador and Bolivia, and discusses the geopolitics of hunger. It concludes with a proposal to consider food sovereignty as a new “global public good” that should take its place as part of the political philosophy of the 21st century, just as occurred with the concept of “national sovereignty” in earlier centuries.

Author Biography

José Ramón González Parada , Universidad Politécnica de Valencia, España

Sociólogo, es investigador asociado de la Cátedra Tierra Ciudadana de la Universidad Politécnica de Valencia y miembro de la Red de Investigación y Observatorio de la Solidaridad. Conocedor de los problemas de desarrollo rural por sus evaluaciones en Bolivia, Ecuador, Perú, Panamá, Nicaragua, El Salvador y Guatemala, actualmente dirige una investigación sobre soberanía alimentaria en Ecuador, Bolivia y Paraguay, que posteriormente se extenderá a Europa, en Portugal, Grecia y Rumanía. Ha publicado diversos ensayos sobre gestión de cooperación al desarrollo, microcréditos y migraciones, y artículos sobre política internacional y ayuda al desarrollo en revistas especializadas. Colabora en el máster de cooperación de la Universidad de Alicante.

References

Andino, Verónica. "Soberanía alimentaria y derecho a la alimentación: elección de políticas públicas desde el enfoque de la economía solidaria", en Revista Académica Alteridad, Universidad Politécnica Salesiana, núm. 6, Ecuador, 2009.

Bello, Walden. Food Wars. Virus Editorial: Barcelona, 2012.

Bloch, Ernst (1921). Thomas Münzer, teólogo de la revolución. Editorial Ciencia Nueva: Madrid, 1968.

Castro, Josué de. Geopolítica del hambre, 1951. Descatalogado. Pueden consultarse los capítulos VII y VIII en www.eumed.net/textos/06/hambre.htm

Comité Technique Foncier et Développement. Les appropiation de terres à grande échelle. Agence Fraçaise de Développement: Paris, 2010.

CONSEA. Construcción del sistema de la política pública y seguridad alimentaria y nutricional: la experiencia brasileña. Presidencia de la República: Brasil, 2009.

George, Susan. Sus crisis, nuestras soluciones. Icaria: Barcelona, 2010.

Grain. Piratas y pateras. Icaria: Barcelona, 2012.

Dufumier, Marc. "Securité alimentaire et développement durable", Futuribles, núm. 352, París, 2009.

Hinkelammert, F. Crítica de la razón utópica. Descleé de Brouwer: Bilbao, 2002.

Hinkelammert, F. Solidaridad o suicidio colectivo. Universidad de Granada: España, 2003.

Maluf, Renato. Seguridad alimentaria y nutricional, un enfoque de derecho y soberanía. CAFOLIS: Quito, 2009.

Monedero, Juan Carlos. El gobierno de las palabras. Fondo de Cultura Económica: Madrid/México D.F., 2011.

Montagut, X. y Vivas, E. Del campo al plato. Los circuitos de producción y distribución de alimentos. Icaria: Barcelona.

Moreno Torregrosa, Pasqual. "Crisis alimentaria mundial: las causas de un sobre-salto", en Esbozos, núm. 1, Madrid, 2009.

Pérez-Vitoria, Silvia. El retorno de los campesinos. Icaria: Barcelona, 2010.

Rios. Soberanía Alimentaria, lecciones desde la experiencia latinoamericana. Tirant lo Blanch: Valencia, 2012.

Rosero, Fernando. "La construcción del sistema de soberanía alimentaria y nutricional del Ecuador", en Revista Académica Alteridad, Universidad Politécnica Salesiana, núm. 6, Ecuador, 2009.

Shiva, Vandana. Le terrorisme alimentaire. Comment les multinationales affament le tiers-monde. Fayard: Paris, 2001.

Vieites, J.L. "Soberanía alimentaria, una política imprescindible", en Esbozos, revista de filosofía política y ayuda al desarrollo, núm. 3, Madrid, 2010.

Villoro Toranzo, Luis. "El concepto de revolución”, en Esbozos, revista de filosofía política y ayuda al desarrollo, núm. 4, Madrid, 2010.

Published

2012-07-15

How to Cite

González Parada , J. R. . (2012). Alimentary sovereignty as a political concept . Devenires, 13(25-26), 71–86. Retrieved from https://publicaciones.umich.mx/revistas/devenires/ojs/article/view/418

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)